Háttér

2013. február 3., vasárnap

A kőcserépről

A kőcserép (Steinzeug) kemény, kagylós törésű és nem áttetsző, máztalan vagy többnyire konyhasómázzal bevont agyagáru. Kétféle kőcserepet különböztetünk meg: a durva és a finom kőcserepet.
Különösen Angliában kiterjedt a kőcserépipar, továbbá a Felső-Rajnán és Koblenz körül.
A finom kőcserép a keménycserép és a porcelán közé sorolható, és ez utóbbitól csak abban különbözik, hogy nem áttetsző, valamint hogy máznak nem konyhasót, hanem ólmos mázat alkalmaznak.
A finom kőcserép kategóriájába tartozik az un. Wedgewood-áru is. Ez mesterséges, rendszerint masszában színezett kőcserép anyag keverékből készül.
A kőcserepek egy részét a kékes szürke felület jellemzi, másik részét a fehéres-krémes alapszín, míg a harmadik részt a mély melegbarna szín.
A kőcserépkészítés Németországon és Franciaországon kívül Angliában volt a legnépszerűbb. Már a XVI. század közepétől ismeretes Angliában előállított kőcserép.
Ma már hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kőcserepek készítésének kora a XV-XVII. század volt, s utána ez a művesség megrendelő hiányában fokozatosan lehanyatlott. Ezzel szemben múzeumainkban és magángyűjteményekben igen sok XVIII-XIX. századi német kőcserép kupa van.
A XIX. században, főleg a porcelán elterjedésével, a kerámiában is a színesség vált uralkodóvá. Érthető, ha a régi korok készítményeivel szemben - melyek a színességet nem kultiválták - a kőedényművességben is megjelenik a színek alkalmazása. Míg a porcelánban a több szín uralkodik, a kőcserepeken a színskála szűk, mindössze egy-két színre korlátozódik, olyanokra, amelyek nem illannak el a kőcserép égetési hőmérsékletén.
A XIX. század végén és a századfordulón a sör elterjedésével igen nagyszámú sörös kupa készült Németország egyes tartományaiban. Ezekből sok bekerült az európai műkereskedelem vérkeringésébe, így jutott hozzánk is. Ezek egyszerű, többnyire geometrikus díszű, fedeles kupák sem képviselnek különösebb értéket, megjelenésük közönséges. szinte minden esztétikumot nélkülöző, ennek ellenére, hangulatossá teszi az otthont. Ezért, ha nincsenek is közgyűjteményeinkben nagy számban képviselve, sok magángyűjtemény őriz belőlük egy-egy darabot.
Forrás: Régiségek könyve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése